Huolto

  • by mikkosinkkonen
  • May 9th, 2014

helkala-simo-3-525x190

SOITTIMEN HUOLLON TARVE
Jokainen soitin kaipaa ajoittain huoltoa. Soitin likaantuu, osat kuluvat ja säädöt muuttuvat. Puu kutistuu tai turpoaa, niin sanotusti elää ilmankosteuden ja lämpötilan vaihtelujen mukaan. Kitaroissa ja bassoissa tämä näkyy mm. kaulan elämisenä, jolloin kaularautaa joutuu säätämään optimaalisen soittotuntuman saavuttamiseksi. Kielet likaantuvat, hapettuvat ja niiden sointi kuoleutuu, tämä vaikuttaa soittimen vireisyyteen ja yleensä kokonais sointiin. Otelaudan nauhat kuluvat tai ne saattavat olla jo alkujaankin huonosti viimeistellyt, jonka vuoksi jotkin sävelet eivät soi kunnolla, vireisyys saattaa heittää ja yleisesti soitettavuus kärsii. Muita kulumisen/säädön kohteita ovat mm. satula, virittimet, talla, potentiometrit, jakki, kytkimet. Mielestäni soittimen kunto kannattaa tarkistaa/tarkistuttaa noin 6kk:n välein.

TEOLLISESTI VALMISTETUTUISTA SOITTIMISTA
Kokemukseni mukaan teollisesti valmistetut ”edullisemmat” soittimet kärsivät usein ala-arvoisesta viimeistelystä ja säädöstä. Väärin asetettu kielten korkeus ensimmäisen nauhan kohdalla ja muutenkin koko otelaudan alueelta on ennemminkin sääntö kuin poikkeus ja tämä aiheuttaa heti vireongelmia sekä raskaan soittotuntuman. Säädöt ovat usein väärin jo siitä syystä, että soittimen valmistusmaan ilmasto on erilainen kun meidän täällä koti-Suomessa, puu kun näet elää ilmankosteuden mukana. Mielestäni uuden soittimen säädöt kannattaa tarkistaa varsinkin jos kyse on edullisemmasta soittimesta. Pieni sijoitus kunnon trimmaukseen antaa soittimelle suuremman käyttöarvon, soitin tuntuu aivan toiselta trimmattuna. Huoltotoimenpiteiden jälkeen olen usein kuullut asiakkaan suusta ja monesti joudun myös itse toteamaan, että: ”tämä soitin on nyt paljon parempi kuin uutena!”.

LASTEN SOITTIMET
Aikuisten tulisi pitää huolta myös lasten soittimien kunnosta, ja nekin kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella säännöllisin väliajoin. Varsinkin kielten korkeus aiheuttaa hennommille käsille usein vaikeuksia. Väärin ja/tai huolimattomasti säädetyn soittimen huono ja vaikea soittotuntuma lannistaa helposti pienen soittajan alkaneen mielenkiinnon soittoharrastukseen.

MILLOIN SOITIN KANNATTAA TUODA NÄYTILLE?
– Soittimen säädöt ovat tarkistettu viimeksi yli 6kk sitten
– Soitin on hintaluokaltaan ”edullinen”
(näissä säädöt ja esim.satulan, nauhojen viimeistely on usein huonosti tehty)
– Viritystä tai kielisetin paksuutta on muutettu
– Soitin ei toimi oikein, osat ovat kuluneet tai rikki (esim. sähköosat pätkii tai rahisee)
– Soitettavuus ja/tai  toimivuus on muuttunut tai huono (kielet ovat korkealla, raskas soittaa)
– Otelaudan eri kohdissa esiintyy huomattavaa epävireisyyttä

Katso huoltohinnasto täältä.

– Mikko Sinkkonen –